VÅR METODIK
ZP:s förändringsmodell
Vår metodik och modell är vägledande för hur vi arbetar med stödjande insatser, facilitering i möten, coachning och handledning av individer och grupper. I en situation där många människor deltar i ett förändringsarbete ökar komplexiteten eftersom olika personer kan vara i olika faser eller i helt olika cykler. Därför lägger vi stor vikt vid synkronisering.
Modellen är uppdelad i två stödjande förutsättningar och i sju vägledande faser. Dessa förutsättningar och faser stödjer engagemang för förändring samt hanterar naturliga hinder på vägen.
Förutsättning 1: Bygga höjd och meningsfullhet
Att regelbundet säkra en attraktiv framtidsbild och ett meningsfullt syfte för att delta. Vi bidrar till att detta syns och hörs på olika sätt, främst genom ett närvarande ledarskap inom organisationen.
Förutsättning 2: Bygga grund och stödjande kultur för förändring
Att i varje delmoment värna om tillräcklig tillit och öppenhet bland de personer som deltar. Det är en avgörande förutsättning för att lyckas i ett förändringsarbete. Detta innebär att utmana det egna valet att delta aktivt och att det är talbart hur var och en bidrar. På sikt stärker detta utveckling av er företagskultur.
Gestaltmetodik i ledarskap - en Game Changer i rollen och i hela livet
Gestaltmetodik bidrar till ledarskap genom att främja medvetenhet, närvaro och autentiska relationer. Gestalt i organisation hjälper ledare att hantera förändring på ett sätt som bygger tillit och ansvarsfullt engagemang. Du kan bli en Game Changer!
Här är några sätt på vilka gestaltmetodik kan förbättra ledarskap:
1. Ökad Självmedvetenhet
Gestaltmetodik uppmuntrar ledare att bli mer medvetna om sina egna känslor, tankar och beteenden. Detta ökar deras självinsikt och gör dem mer autentiska i sitt ledarskap. Ledare som är medvetna om sina egna styrkor och svagheter kan bättre navigera sina roller och relationer på arbetsplatsen.
2. Närvaro och Fokus
En central aspekt av gestaltmetodik är vikten av att vara närvarande i nuet. För ledare innebär detta att vara fullt engagerad och fokuserad på nuvarande utmaningar och interaktioner. Detta kan leda till bättre beslut och mer effektiva möten eftersom ledaren är mer lyhörd för vad som faktiskt händer i stunden.
3. Förbättrad Kommunikation
Gestaltmetodik betonar direkt och öppen kommunikation. Ledare som använder denna metod lär sig att uttrycka sina behov och känslor på ett klart och tydligt sätt och uppmuntrar samma öppenhet från sina teammedlemmar. Detta kan minska missförstånd och konflikter och främja en kultur av ömsesidig respekt och förståelse.
4. Relationsbyggande
Gestaltmetodik betonar vikten av relationer och det interpersonella fältet. Ledare lär sig att bygga starka, äkta relationer med sina medarbetare genom att vara närvarande och autentiska i sina interaktioner. Detta skapar en arbetsmiljö där medarbetarna känner sig värderade och stödda, vilket kan öka engagemang och produktivitet.
5. Hantering av Förändring
Gestaltmetodik kan hjälpa ledare att hantera förändring genom att fokusera på process snarare än resultat. Detta innebär att ledare och deras team kan vara mer flexibla och anpassningsbara när de
ställs inför nya utmaningar. Genom att vara medvetna om sina reaktioner på förändring kan ledare bättre stödja sina team genom övergångsperioder.
6. Främjande av Kreativitet och Problemlösning
Gestaltmetodik uppmuntrar till ett holistiskt synsätt där ledare ser på problem och utmaningar ur flera perspektiv. Detta kan främja kreativitet och innovativa lösningar, då ledare och deras team uppmuntras att tänka utanför boxen och utforska nya idéer och strategier.
Genom att integrera gestaltmetodik i sitt ledarskap kan ledare skapa en mer medveten, engagerad och stödjande arbetsmiljö, vilket i sin tur kan leda till ökad effektivitet och trivsel på arbetsplatsen.
Har du läst så här långt så är detta platsen att bli proffs i Gestaltmetodik som ledare och i livets alla utmaningar. Ett års läroprocess i grupp om 16.
Nästa Start januari 2025
Läs mer: PFL Praktisk Förändringsledning & Faciliterande ledarskap