FÖRÄNDRINGSLEDNING
Hem » Konsulttjänster » Förändringsledning
Vårt bidrag med förändringsledning till er utveckling
Vi ger råd och kunskap kring förändringsledning, förändring som en involverande och samverkande process. Vi kompletterar er förändring med kompetens i förändringsledning som engagerar de som lever och verkar i sammanhanget. Detta gör vi genom att bidra som:
- Inhyrd förändringsledare som förstärker er kompetens direkt från start.
- rådgivare och stöd till utsedda förändringsledare & ledning.
- företagsintern utbildare i kompetens att leda involverande och samverkande processer och ett närvarande faciliterande ledarskap.
- processledare och facilitator i era möten och sammankomster. Där vi bidrar i praktisk handling och rör om ordentligt så att nya sätt att mötas och interagera får upplevas, testas och prövas. Rekommenderas även då chef/ledning behöver delta i sakfrågor och riskerar att vara blinda för processen i rummet.
Vi ser att många organisationer blandar ihop förändringsledning med sättet att förändra
Vi skiljer på strukturell förändring i verksamhet och förändring i människors sätt att vara och göra i verksamheten. Två perspektiv som vinner på att hanteras som en helhet.
”Jag vill inte leda ännu en förändring till som inte leder fram till hur vi tänkte”. Detta hör vi ofta. Har du en ledande roll och förväntas driva igenom förändringar i verksamheten är det lätt att bli otålig och uppleva en stor tröghet. Risken är att du behöver förenkla läget och söka snabba lösningar för att vinna tid. ”Hur svårt kan det vara, krångla inte till det mer”. En strategi som känns bra i beslutet men som äts upp av rådande tröghet i kulturen. En strategi som gör dig ensam och tyngd i ansvaret.
Två perspektiv på förändringsledning
Vi skiljer på aktiviteter som är avsedda att förändra verksamhet och som är avsedda att förändra arbetskultur och beteenden.
Ett exempel: Att förändra arbetssätt kan lätt ses som att utveckla verksamhet genom att införa en metodik som reglerar hur arbete ska utföras och hur samverkan ska ske effektivt. Ledningens fokus ligger då på att införa en metodik under effektiv projektperiod med antagandet att den då är implementerad och kan börja fungera. Har du prövat? Inte nått fram?
Vår erfarenhet är att utveckla arbetssätt mest handlar om att förändra kultur, vanemönster, roller, former för inflytande. Metodutveckling kräver en form av expertis. Kulturförändring kräver en helt annan förändringskompetens och ett annat ledarskap. Och dessa kunskapsområden vinner på att samverka istället för att beställas var för sig i gammalt silotänk. Förändringsledning (FL, i bilden) kan då ses som ett stöd i sakfrågans utveckling i verksamheten, från ett nuläge till ett målbeskrivet framtida läge. Och förändringsledning kan ses som ett stöd i en kulturförändring där grunden i sättet att vara och göra saker omvärderas och transformeras. Och hållbar utveckling, menar vi är att balansera dessa processer genom strategisk förändringsledning.
Vår syn på förändringsledning vs projektledning
Projektledning menar vi har fokus på att lösa komplicerade problem genom samverkan av en mindre grupp människor med erfarenhet och kunskap i inom området. Resultatet implementeras och kräver inte stort engagemang av användarna för att fungera. Bygg en bro och vi övriga trafikanter använder den utan att varit med om att skapa den. Gott så. Behöver projektet en bredare bas av inputs och medverkan så har vi metoder som hjälper.
Förändringsledning, menar vi, är uppdraget att hantera och synkronisera rörelsen genom en involverande metodik när förändring innebära att många människor behöver förändra sig i sättet att göra och vara i verksamheten. Förändring som kräver många människors engagemang för att bli verkställd.Det finns inget konkret problem att lösa utan det är en komplexitet av olika behov, viljor och reaktioner att bemöta och luta sig in emot.
När problem inte har lösningar som kan projektledas har vi ofta en situation med komplexa dilemman med motstridiga behov som kräver ständiga anpassningar av de många människorna som lever och verkar i ett sammanhang. T.ex. införandet av nya arbetssätt.